Zijn mensen met astma gevoeliger voor een verkoudheidsvirus?

Astmapatiënten weten als geen ander dat deze ziekte dagelijks veel klachten kan geven. Deze klachten kunnen uitgelokt worden, of eventueel verergerd, door luchtweginfecties. Of het ook andersom werkt vertelt René Jonkers, longarts ons. Ben je gevoeliger voor een verkoudheidsvirus als je astma hebt? 

In Nederland hebben ruim 400 duizend astma. Dit betekent dat ze een ontsteking aan de longen hebben, die klachten geeft door diverse soorten prikkers. Als je astma hebt zijn je luchtwegen overgevoelig. Betekent dat dan ook dat je sneller ziek wordt van een verkoudheidsvirus dat heerst? 

Bovenstaande vraag is simpelweg niet met alleen een ja of een nee te beantwoorden. Als je twee mensen naast elkaar zou zetten. Eén van de testpersonen heeft astma, de andere niet en er heerst een virus dat verkoudheid veroorzaakt. Het is dan niet te zeggen wie het virus sneller op pikt, er is geen sprake van een verhoogde vatbaarheid, aldus longarts René Jonkers. 

Een verminderde weerstand als oorzaak 

Stel dat beide personen uit bovenstaand scenario het verkoudheidsvirus oppikken, bij welke persoon ontstaat er dan sneller een infectie? Het is bekend dat astmapatiënten een minder goed werkend afweersysteem hebben. Mensen met astma zijn simpelweg minder goed in staat om zelf een virus te bestrijden. Dit komt door de verminderde weerstand. Ook raakt bij astmapatiënten de astma ontregeld bij een infectie, waardoor er sowieso al meer klachten ontstaan. Een persoon met gezonde luchtwegen is lichamelijk prima in staat om een infectie te bestrijden. Hierdoor kunnen er minimale klachten ontstaan en voelt de persoon zich mogelijk niet eens ziek. Een voorbeeld van astma medicijn zijn Seretide en Symbicort.

Eiwitten als oorzaak 

Er zijn eiwitten die een rol spelen bij het minder werkende immuunsysteem van astmapatiënten. Longarts Jonkers vertelt ons dat sommige astmapatiënten bepaalde eiwitten minder goed aanmaken wanneer er sprake is van een virusinfectie. Deze eiwitten zijn belangrijk voor het bestrijden van virusinfecties. Als ze minder aanwezig zijn dan gewenst, betekent dat dat een infectie zich makkelijker kan verspreiden door het lichaam en dus de luchtwegen. 

Een bacteriële infectie en longontsteking  Er is inmiddels veelvuldig onderzoek gedaan naar het verband tussen verkoudheidsvirussen en astma. Dit geldt ook voor andere luchtweginfecties. Naast virusinfecties zijn ook bacteriële infecties een belangrijk onderwerp voor onderzoek. Onderzoek wijst uit dat astmapatiënten een verhoogd risico hebben op longontsteking in de meest voorkomende vorm, deze wordt veroorzaakt door pneumokokken. Hoe dit exact werkt is niet bekend. Bij patiënten met COPD is er een relatie tussen bepaalde medicijnen ter inhalatie en bacteriële infecties. Bij astmapatiënten zou infectie ook via medicatie kunnen gaan, dat is echter niet bewezen.