Slaappillen: een uitkomst?

Slapeloosheid is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat je slecht slaapt of moeite hebt om in slaap te vallen. Een normale slaap patroon is als je vijf tot tien uren slaapt in de avond. Gemiddeld hebben wij vijftien minuten nodig om in slaap te vallen. Het is normaal om tussen de nacht door wakker te worden, tenzij het langer duurt om weer in slaap te vallen. Er zijn drie vormen van slapeloosheid. Je kunt moeilijk in slaap vallen, je wordt vaak wakker en/of je wordt te vroeg wakker. Deze drie vormen kunnen ook tegelijkertijd plaatsvinden.

Symptomen van slapeloosheid

Als je last hebt van slapeloosheid, heb je het gevoel dat je te weinig nachtrust hebt gehad. Er zijn verschillende symptomen waaraan je dit kunt herkennen.

  • Slecht/ onrustig slapen in de avond
  • ’s Nachts vaak wakker worden
  • Te vroeg wakker worden.

Slaappillen

Er zijn heel veel verschillende slaapmedicijnen op de markt verkrijgbaar, echter is het aantal soorten heel beperkt. De meest voorgeschreven en gebruikte slaapmedicijnen zijn Temazepam en Oxazepam. Door het innemen van een slaappil, wordt de hersenactiviteit verlaagd. Je spieren gaan ontspannen en eventuele angstgevoelens verminderen. Je zal hierdoor sloom en slaperig worden. Hierdoor zal je in slaap vallen. Slaappillen helpen je ook om langer door te slapen. Vanwege hun bijwerkingen en verslavende effect mag je ze ook niet te lang gebruiken. Ze kunnen je slaappatroon verstoren en je slaapkwaliteit verminderen. Slaapplillen zijn dus een uitkomst voor een bepaalde tijd. Merk je dat het niet meer werkt of dat je het niet meer nodig hebt, dan kun je langzaam ermee afbouwen. Het beste kun je voor advies naar je arts die je hiermee kan helpen. Blijf je het gebruiken dan went je lichaam eraan en kun je moeilijk stoppen.