De superfood kurkuma
Iedereen heeft weleens van kurkuma gehoord. Door velen wordt kurkuma beschreven als een ‘superfood’, maar niet veel mensen weten wat dat precies inhoudt. Waarom zijn veel gezondheidsexperts nou eigenlijk zo enthousiast over kurkuma? Dit komt omdat kurkuma allerlei positieve invloeden heeft op de gezondheid. Deze positieve effecten zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Niemand kan er dus meer omheen. Als je regelmatig kurkuma eet, zal dit een heleboel voordelen hebben voor je lichaam. In dit artikel worden de belangrijkste effecten uitgelegd.
Goed voor je hersenen
Kurkuma is met name heel erg goed voor het brein. Wanneer je regelmatig kurkuma eet, zal je brein zelfs een verbeterde werking krijgen. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat kurkuma alzheimer hierdoor kan vertragen en soms zelfs kan voorkomen. Je brein blijft met behulp van kurkuma dus langer gezond. Daarnaast kan kurkuma ook de aanmaak van een aantal neurotransmitters bevorderen. Dit betekent dat kurkuma kan helpen bij depressies, omdat het positieve stofjes aanmaakt. Door deze werkingen kan kurkuma er zelfs voor zorgen dat het de veroudering van je hersenen afremt. Zo heeft kurkuma dus een soort ‘anti-ageing’-werking. Het product is op veel manieren goed voor je brein.
PDS tegengaan
Naast het feit dat kurkuma erg goed is voor je hersenen, kan het product ook helpen wanneer je last hebt van PDS. PDS betekent prikkelbaar darmsyndroom. Uit onderzoek blijkt dat 5% tot 20% van de Nederlandse bevolking lijdt onder PDS. Wanneer je last hebt van PDS, heb je last van buik- en darmklachten. Artsen kunnen hier vaak geen duidelijke oorzaak van vinden. Dit komt omdat de klachten moeilijk aantoonbaar zijn. Hierdoor zijn ze lastig uit te leggen. Wanneer je regelmatig kurkuma eet, zullen deze klachten verlicht worden. Hoe vaker je kurkuma eet, hoe meer effect het zal hebben. Als je last hebt van je darmen of je maag, dan is kurkuma eten dus een heel verstandig idee. Daarnaast zorgt kurkuma er ook nog eens voor dat LDL cholesterol, de slechte vorm van cholesterol, minder snel wordt opgenomen.