3 tips die effectief werken tegen stress en spanning

Je hebt helemaal geen wellness resort nodig om tot rust te komen! De onderstaande tips kunnen er binnen een kwartier voor zorgen dat je volledig ontspannen bent.

  • Ga mediteren

Meditatie is het met aandacht bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Je kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door heel bewust adem te halen of door met volle aandacht de verschillende delen van je lichaam langs te lopen. Vaak gaat het makkelijker als je je hierbij terugtrekt in een rustige ruimte en je ogen sluit. Het is handig om een wekkertje te zetten zodat je je niet druk hoeft te maken op de tijd en je aandacht volledig kunt focussen op de meditatie. Je zult merken dat je je na het mediteren diep ontspannen zult voelen en daardoor ook beter de stress van het leven aankunt. Hier kun je nog een paar ontspanningsoefeningen tegen stress vinden.

  • Haal diep adem

Bij stress en spanning zijn mensen geneigd om hoog in de borst en oppervlakkig adem te halen. Helaas verergert dit het gestreste gevoel alleen maar. Zorg daarom voor een diepe en rustige ademhaling. Leg eventueel je handen op je buik en voel hoe je je buik vol lucht laat lopen. Blaas dan ook langzaam de lucht weer uit. Steeds als je de stress weer op voelt komen focus je je op je adem en kalmeer je jezelf weer met een rustige en diepe ademhaling.

  • Richt je aandacht naar buiten

Op het moment dat je gespannen bent heeft je aandacht de neiging om zich in je hoofd te concentreren. Je slaat druk aan het denken. Het kan in zo’n geval erg helpen om je aandacht  weer naar buiten te sturen. Richt je op je zintuigen; wat zie je, wat hoor je, wat voel je? Probeer al deze informatie zo bewust mogelijk in je op te nemen. Je zult al snel merken dat je niet meer bezig bent met de stressvolle gedachten en je daardoor meer ontspannen.