Het belang van een goede mondverzorging

tandarts

tandarts

Een slechte mondgezondheid kan ertoe leiden dat je kans op longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten vergroot wordt. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat dat mensen die een slechte mondhygiëne hebben grotere kans lopen op hersenaandoeningen zoals dementie en Alzheimer. Een goede mondverzorging is niet alleen maar goed voor het gebit, maar dus ook voor de gezondheid van de rest van je lichaam. Wil je meer weten over het belang van een goede mondverzorging? Lees er meer over in deze blog.

Voorkom risico’s door een slechte mondverzorging

Zoals je in de eerste alinea al hebt kunnen lezen, wordt er steeds meer bekend over het verband tussen een slechte mondverzorging en lichamelijke problemen. Als je niet goed voor je mond zorgt, zullen de problemen zich als eerste openbare in je mond of op je gebit. Je kunt last krijgen van pijn, wondjes en ontsteken. De aandoeningen in je mond, zoals ontstekingen, kunnen via de bloedbaan in de rest van je lichaam terechtkomen. Hierdoor kunnen hart- en vaatziektes veroorzaakt worden. Veel mensen onderschatten helaas hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goede mondhygiëne en lopen zo risico op allerlei aandoeningen.

Hoe zorg je voor een goede mondgezondheid?

Mondhygiëne is een van de belangrijkste dingen op het gebied van mondgezondheid. Door je gebit schoon te houden blijven je tanden en kiezen gezond en voorkom je gaatjes en ontstoken tandvlees. Je kunt zorgen voor een goede mondhygiëne door twee keer per dag te poetsen en te flossen. Ook is het belangrijk om gezond te eten als je een goede mondgezondheid wilt behouden. Experts raden aan om zeven eetmomenten per dag te hebben; drie maaltijden en vier snacks. Op deze manier blijft het aantal zuuraanvallen door voedsel beperkt. Verder is het erg belangrijk om regelmatig naar de tandarts Schiedam te gaan. Door je gebit te laten controleren kan je tandarts of mondhygiënist gaatjes of gebitsaandoeningen op tijd ontdekken, waardoor er nog iets aan gedaan kan worden.

Minder goede mondgezondheid door ouder worden

Als mensen tanden verliezen en minder goed kunnen kauwen, wordt dit meestal veroorzaakt doordat de hersenen minder goed functioneren en de geheugencapaciteit afneemt. Dit komt door het ouder worden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met Alzheimer een bacterie in hun hersenen hebben die duidt op chronische paradontis. Wat houdt dit in? Eetgewoonten en ouder worden hebben invloed op de staat van iemands gebit. Zorg er daarom voor dat je je gebit altijd goed blijft verzorgen en naar de tandarts Rotterdam gaat voor een controle, ook als je een kunstgebit hebt.

Wat zijn de gevolgen van een slechte mondverzorging?

Sommige gezondheidsproblemen en aandoeningen kun je in de mond herkennen, waaronder een verlaagde weerstand, diabetes, reuma en maag- en darmproblemen. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op gebitsproblemen dan mensen zonder suikerziekte. Zo kan diabetes tandvleesontstekingen erger maken. Tandvleesproblemen kunnen het moeilijker maken om de diabetes onder controle te houden. Slechte mondverzorging kan ook een longontsteking veroorzaken, en je loopt een groter risico op longproblemen als je een slechte mondhygiëne hebt. Verder lopen ouderen met mondproblemen een groter risico op hart- en vaatziekten dan ouderen zonder mondproblemen. Het is daarom belangrijk om goed voor het gebit te zorgen, want het staat in verband met de gezondheid van de rest van het lichaam.