Tips om van een verslaving af te komen

verslaving

verslaving

Je kan er moeilijk over praten, je schaamt je en weet niet waar je moet beginnen, een verslaving. In Nederland zijn veel mensen verslaafd aan verschillende verslavende middelen. Misschien ben of ken je een persoon die verslaafd is. Verslaving maakt je leven, lichaam en persoonlijke relaties kapot. Voor veel verslaafde voelt het, alsof het al te laat is. Ze hebben al zoveel gebruikt, of ze hebben al zoveel gedaan of gezegd. Maar het is nooit te laat. Elke dag dat je niet verslaafd bent is er een meer. Stop met excuses verzinnen en pak het anders aan. Het afkicken alcohol, drugs of sigaretten kan heel moeilijk zijn. In Nederland sta je hier gelukkig niet alleen voor, er zijn heel veel mensen en instanties die je willen helpen.

Drugs verslaving

Elke verslaving heeft groot effect op ons lichaam en geest. Drugsverslaving heeft een van de meest destructieve gevolgen. Er zijn ontzettend veel soorten drugs met veel verschillende gevolgen en verslavingskenmerken. De gevolgen van een wiet verslaving kunnen minder erg voor geest of lichaam zijn dan bijvoorbeeld een heroine verslaving. Ook zullen deze verslavingen op hun eigen manier behandeld worden.Geen enkele verslaving is goed. En het afkicken zal nooit makkelijk zijn, afkicken wiet kan erg moeilijk zijn. Het woord verslaving geeft het al aan.Je bent afhankelijk van iets. Zo afhankelijk dat het je dagelijks leven in de weg staat. Een drugsverslaving zal je vaak niet zelf in de hand krijgen en oplossen, zoek daarom hulp.

Hoe zet ik de eerste stap?

Het is van groot belang bij een verslaving om te erkennen dat je verslaafd ben. Wanneer blijft ontkennen en geloofd dat het maar één fles is, één pakje per dag is dat geen kwaad kan. Zal je nooit hulp kunnen zoeken. Het is belangrijk om te stoppen met het zoeken van excuses en te erkennen dat je een verslaving hebt. Pas wanneer je weet dat je verslaafd bent zal je hulp kunnen gaan zoeken. Iemand die ontkend een probleem te hebben zal het nooit willen oplossen. Hulp kun je zoeken bij je dokter, zorginstellingen en afkickklinieken. De dokter kent vaak alle opties en zal je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen.

Alcohol verslaving

In Nederland zijn veel mensen verslaafd aan drinken, het is een zware en destructieve vaak jarenlange verslaving. Het is ook een verslaving die heel vaak ontkend wordt. Dit gebeurt omdat alcohol sociaal geaccepteerd is. Alcohol verslaving kan in allerlei soorten voorkomen. Je hebt mensen die te veel drinken en mensen die niet meer kunnen functioneren door hun drinkgedrag. Wanneer je te veel drink, lukt het vaak nog om zelf te minderen. Het vergt moeite en doorzettingsvermogen maar het is mogelijk. Voor een zware alcoholverslaving zal je vaak professionele hulp moeten zoeken. De dokter kan je hierbij helpen of een lokale zorginstelling. 

Tabaksverslaving

De meest voorkomende verslaving die er is, de tabaksverslaving. Veel mensen zijn in de loop der jaren al gestopt nadat bekend is geworden wat voor effecten sigaretten op ons lichaam hebben. Voor het stoppen met roken kan altijd hulp gezocht worden. Maar je kan het ook zelf proberen. Lees tips op internet of doe mee aan stoptober, onderneem actie.